Onko live-musiikki Suomessa maksamisen arvoista?

Pystyvätkö suomalaiset artistit tarjoamaan tarpeeksi vahvoja elämyksiä elävän musiikin muodossa? Ovatko live-esitykset juuri sitä, miten ihmiset haluavat viettää vapaa-aikaansa ja käyttää ylimääräistä rahaansa nykypäivänä? Muun muassa näihin kysymyksiin liittyviä pohdintoja esitellään tässä artikkelissa.

Live-esitys on aina ainutlaatuinen kokemus esiintyjän ja yleisön välillä. Vastaavanlaista kokemusta on vaikea verrata mihinkään muuhun, mutta ovatko lippuhinnat nousseet jo niin korkealle, että ihmisten kannattaa jäädä koteihinsa kuuntelemaan levyjä elävän musiikin seuraamisen sijasta?

Tämän hetken tähtiesiintyjät Suomessa

Suomalaiset ovat ehkä kansana tunnettu juroudestaan ja puhumattomuudestaan, mutta kun kyse on esiintymisen ammattilaisista, on asian laita toinen. Montaa suomalaista menestynyttä muusikkoa yhdistää vahva tulkinta ja eläytyminen esiintymishetkeen. Tällainen yhdistelmä on katsojan kannalta paras, sillä tuolloin esitystä katselee mielellään ja se painuu mieleen pysyvästi.
Tämän hetken suomalaisia tähtiesiintyjiä ovat aina vahvana ja varmana tulkitsijana esiintyvä Vesa-Matti Loiri, monen suomalaisen makuun live-esityksiä tekevä Jari Sillanpää, kunnianhimoinen Cheek, estraditaiteen konkari Paula Koivuniemi ja aina jotain uutta esityksiin kehittelevä Apulanta. Toki Suomessa on mahdollisuus seurata laajaa skaalaa ulkomaalaisiakin esityksiä.

Suomalaiset estradit ja esitysten hinnat

Erilaisille musiikin tyylilajeille sopii erilainen esiintymispaikka. Paikan valinta vaikuttaa esityksen kokonaistunnelmaan. Musiikkiesityksiä on mahdollista päästä katsomaan erilaisissa konsertti- ja kulttuuritaloilla, viihderavintoloissa, stadioneilla, jäähalleilla sekä valtavalla määrällä festivaaleja.

Se missä haluaa musiikkiesityksensä nauttia livenä, minkälaista musiikkia haluaa kuunnella ja mistä artisteista on valmis maksamaan vaikuttaa myös lippujen hintoihin. Suomalaisesta laatumusiikista livenä saa maksaa jo monta kymppiä. Festaripäivälippu maksaa n. 100 €, Suomen tähtiesiintyjän konsertista saa kustantaa n. 40 € ja klubikeikkahinnat alkavat 10 eurosta. Hinnat ovat siis melko korkeita, mutta useat live-esitykset ovat jopa loppuunmyytyjä, joten kysyntää näyttää riittävän.

Millaisia elämyksiä suomalaiset haluavat nykyään?

Ihmiset arvostavat yhä enemmän vapaa-aikaansa ja siihen ollaan myös valmiita panostamaan rahallisesti. Elävänmusiikin esitykset tarjoavat juuri niitä kokonaisvaltaisia elämyksiä, joihin musiikin ystävät ovat valmiita panostamaan. Vastaavanlaista kokemusta muistoineen ei vaan mitenkään saa luotua kotisohvalla, vaikka kuinka laittaisi stereot täysille.

Suomalaiset ovat aina pitäneet live-musiikkitapahtumista ja tälle ei näy loppua. Kunhan löytää pitämänsä artistin esityksen mieluisassa esiintymispaikassa ja käyttää esityksen katselemiseen vapaaehtoisesti omaa aikaansa ja rahaansa, on se varmasti myös sen arvoista.